100. obletnica OB Valdoltra

Nagovor direktorja bolnišnice na slavnostni akademiji ob 100. obletnici Ortopedske bolnišnice Valdoltra

Ankaran, 18. junij 2009

Direktor prim.mag. Venčeslav Pišot na 100. letnici OBV.Spoštovani gospod predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Turk, spoštovani visoki gostje, cenjene dame in gospodje, drage sodelavke in sodelavci ! Lepo pozdravljeni na današnji proslavi in hvala, da ste s svojo prisotnostjo počastili visoki jubilej Ortopedske bolnišnice Valdoltra.

Spettabili ed egregi ospiti! Sono lieto di porgervi un caloroso saluto in occasione del nostro compleanno. Benvenuti nel ospedale ortopedico di Valdoltra.

Iskrena zahvala gospodu predsedniku republike za izredno čast, ki nam jo je izkazal s pokroviteljstvom in svojo prisotnostjo, skupaj s soprogo na današnji svečani akademiji.

Temelje današnje bolnišnice Valdoltra je pred sto leti na mirnem in lepem delu jadranske obale med Koprom in Trstom, poraslem s trto in oljkami, prežetim z energijo sonca in morja, poletnega maestrala in zimske burje, postavila skupina plemenitih in pogumnih mož in žena, v človekoljubni želji pomagati trpečim. V tej povezavi naravne energije kraja ter pozitivne energije človeškega hotenja in ustvarjanja je osnova preživetja Valdoltre tudi v najtežjih zgodovinskih trenutkih in tajna njenega stalnega ter premočrtnega razvoja.

Prvotno Obmorsko okrevališče je bilo zgrajeno z donacijami v pičlih petih letih, na pobudo društva prijateljev otrok iz Trsta ter ob podpori avstro- ogrskega Rdečega križa. Kljub zavajajočem imenu je bila to zdravstvena ustanova na nivoju tedaj najsodobnejših sanatorijev za konservativno in operativno zdravljenje skrofuloze in kostno-sklepne tuberkuloze.

Po prvi svetovni vojni, v kraljevini Italiji, se je okrevališče leta 1929 preimenovalo v bolnišnico, Ospedale Marino »Duchessa Elena d'Aosta, kar je bilo priznanje za stalen napredek in strokovni razvoj procesov zdravljenja tuberkuloze. Boju s to boleznijo se je Valdoltra posvetila tudi v prvih povojnih letih v federativni Jugoslaviji. Velikopotezne načrte o vsedržavnem centru z zmogljivostjo več tisoč postelj so preprečili razmejitveni nesporazumi na področju Svobodnega tržaškega ozemlja. Zato se je bolnišnica, komaj preimenovana v Zvezni inštitut, leta 1947 začasno preselila v Rovinj in kasneje v Staro goro pri Gorici. Po daljšem obdobju in temeljiti obnovi je poleti 1952 ponovno zaživela kot Bolnica za kostno tuberkulozo Valdoltra pod strokovnim vodstvom prof. Breclja in ob pomoči gostujočih zdravnikov Ortopedske klinike.

S prihodom novega ravnatelja, kirurga po izobrazbi in duši , se je leta 1958 začelo novo obdobje samostojnega razvoja. Valdoltra je dobila svoje prve zdravnike specialiste, bile so vpeljane nove operativne metode, ki so omogočile krajše in bolj uspešno zdravljenje, število primerov kostno-sklepne tuberkuloze pa je pričelo tudi naglo upadati zaradi preventivnih zdravstvenih ukrepov in vsesplošnega izboljšanja socialnih razmer. To je bil prelomni trenutek, ko se je pri iskanju novih možnosti in izzivov, vodstvo bolnišnice pravilno odločilo, da njeno delovanje usmeri na področje v svetu hitro razvijajoče se medicinske veje, ki preprečuje in zdravi bolezni in poškodbe gibal - ortopedije.

Njenemu neslutenemu napredku je Ortopedska bolnišnica Valdoltra -tako na novo preimenovana leta 1962 - v naslednjih desetletjih sledila v korak. Želja dohiteti in obstati v družbi najboljših vzornikov, doma in v svetu, je dajala spodbudo, polet in moč novim in novim generacijam , do dandanašnje- naše! In naša generacija je lahko ponosna na bolnišnico, ki se je v samostojni Sloveniji ob partnerski podpori zainteresiranih državnih institucij –predvsem Ministrstva za zdravje in Zavoda za zdravstveno zavarovanje - s postopno in celovito obnovo, vlaganjem v sodobno opremo in tehnologijo, predvsem pa v ljudi in znanje, povzpela do današnje vrhunskosti in odličnosti na področju ortopedske diagnostike in operative.

K uresničitvi te stoletne vizije so prispevali številni skromni, marsikdaj danes neznani, a požrtvovalni , k napredku strmeči posamezniki iz vrst zdravnikov, zdravstvene nege ter vseh ostalih sodelavcev , od uprave , kuhinje do vzdrževalcev. Vsak od njih in vsi skupaj so uspeli postaviti temelje in zgraditi to, kar danes naša Valdoltra pomeni v slovenskem in evropskem prostoru. V skromno zahvalo vsem je zavedanje, da je ob častitljivem jubileju Ortopedska bolnišnica Valdoltra, kljub stotim letom, danes mlad, dinamičen, napreden ortopedski center, največji v Sloveniji , poznan in priznan v širši evro regiji, pripravljen sprejeti in reševati strokovne izzive, ki jih danes in v bodoče zastavlja nezadržen razvoj naše stroke.

Moto sodobne ortopedije »Dodajmo kvaliteto (gibanja) letom življenja« je pri delu z bolniki spodbujal naše predhodnike. Ta moto vodi tudi nas, ki imamo to srečo, da danes delamo v medsebojno složno povezanem, ustvarjalnem, bolnikom in zaposlenim prijaznem bolnišničnem kolektivu, ponosni na naše poslanstvo in uspehe.

Ta misel naj vodi tudi bodoče rodove, ki bodo Ortopedsko bolnišnico Valdoltra, to »bolnišnico s pozitivno energijo«, v naslednjih sto letih delovanja popeljali k novim , še višjim in bolj zahtevnim ciljem strokovne popolnosti in poslovne odličnosti, v dobro naših bolnikov in slovenske ortopedije.

Direktor
prim. mag. Venčeslav Pišot

BONA VALETUDO MELIOR EST QUAM MAXIMAE DIVITIAE

BONA VALETUDO MELIOR EST QUAM MAXIMAE DIVITIAE

Zdravje je vredno več kakor največje bogastvo.

Aktualno

20.3.2024
Vivina akcija Moj zdravnik ima že dolgo zgodovino. Letos namreč z vašo pomočjo že 28. po vrsti iščemo zdravnice in zdravnike, ki kakorkoli pozitivno izstopajo iz povprečja in so drugačni od kolegov. Ne le zaradi svoje strokovnosti in odprtosti,...

(05) 6696 100

(05) 6696 100

Telefonska številka

(05) 6527 185

(05) 6527 185

Fax številka

Jadranska cesta 31

Jadranska cesta 31

6280 Ankaran, Slovenija

valdoltra@ob-valdoltra.si

E-poštni naslov