Mednarodno strokovno srečanje o novih trendih v športni medicini ISMEC

Intervju

Z dvojno osteotomijo je rezultat boljši, rehabilitacija pa hitrejša in manj boleča

V okviru 5. mednarodnega srečanja ISMEC o novih trendih v športni medicini, ki ga organizacijsko vodi dr. Emillio López-Vidriero, je v španski Sevilliji mag. Bogdan Ambrožič, dr.med.,spec. izvedel operativni poseg dvojne osteotomije s pomočjo navigacije in 3D print tehnologije pri izdelavi vodil. Dogodek, ki se ga je med drugimi udeležil tudi svetovno znani ortoped Freddie Fu, je bil zaradi prve izvedbe na španskih tleh deležen velike strokovne in medijske pozornosti. Ob vrnitvi v OBV smo z našim predstojnikom medicinske dejavnosti za artroskopijo in športne poškodbe spregovorili o izkušnji.

S kakšnim namenom si odpotoval v špansko Sevillijo?

Namen je bil, da prikažem tehnike osteotomije na stegnenici in golenici, ki jih uporabljamo pri ravnanju kosti predvsem pri mlajših pacientih. V teh primerih lahko z izravnavo kosti, ki so zvite v varus ali na valgus, pripomoremo k zmanjšanju pritiskov na obrabljen oziroma poškodovan hrustanec. S tem zmanjšamo bolečino in izboljšamo funkcijo kolena. Značilnost naše tehnike, ki jo uporabljamo v OBV že dobro leto dni, je v tem, da vključuje poleg standardnih in že dolgo poznanih tehnik v smislu žaganja kosti in uporabe pritrdilnih ploščic hkraten poseg na golenici in stegnenici. Poseg je sicer tehnično zahtevnejši, a prinaša boljše rezultate. Pri običajnem posegu gre pogosto za to, da bolj izrazito popravimo eno deformacijo in s tem delno kompenziramo obe deformaciji, kar pomaga, a ni optimalno!

Hkraten poseg na obeh kosteh so začeli kot prvi izvajati Nemci. Po njih smo tehniko povzeli še mi, a smo jo nadgradili z navigacijo in 3D print tehnologijo, ki povečata natančnost in zmanjšata možnost napak zaradi operacije na dveh segmentih. Na stegnenico namestimo plastičen nastavek, ki omogoča zelo natančen popravek deformacije v smislu kotnih stopinj. Na golenici si pomagamo z navigacijo z dvema sondama za fino nastavitev novega položaja kosti. Korekcijski rezultat preverimo nato še z rentgensko sliko in računalnikom. To je hkrati ključni del tehnike, ki sem jo prikazal španskim in ostalim kolegom.

Kje in na kakšen način si spoznal ekipo ortopedov iz Seville, kako je prišlo do povabila?

Ključno je poznanstvo z dr. Emilliom López-Vidrierom, ki je organizator srečanj ISMEC in eden izmed vodilnih španskih ortopedov s področja športne medicine. Doktor López-Vidriero je bil pred leti gost našega Live arthroscopy festivala, kjer sva se spoznala. Nato sva se videla na različnih simpozijih, kjer sem predstavljal našo izvedbo dvojnih osteotomij. S tem namenom me je doktor López-Vidriero pred kratkim vprašal za nasvet, kako naj operira mladega fanta z deformacijo stegnenice in golenice. On je predlagal bolj običajen pristop, jaz sem mu svetoval dvojno osteotomijo, s katero dosežemo boljši rezultat v smislu korekcije ter hitrejšo in manj bolečo rehabilitacijo. Sledilo je vprašanje, ali bi predstavil tehniko na simpoziju, kjer bodo spremljali poseg domači in tuji ortopedi? Priložnosti nisem zavrnil!

Kako je potekala operacija in kakšne so bile priprave?

»V primeru, ko imaš spodnjo in zgornjo kost deformirano za recimo šest stopinj, je rezultat optimalen le v primeru, če obe poravnaš oziroma zamakneš za šest stopinj. V primeru, da operiraš zgolj eno in jo ne poravnaš, ampak zamakneš v nasprotni smeri od druge, je rezultat boljši kot pred operacijo, ni pa optimalen!

Na poseg smo se morali zelo natančno pripraviti, saj Španci nimajo ustreznih aparatur in orodja za izvedbo tako zahtevne operacije. Večino pripomočkov si je po mojem natančno določenem spisku izposodil organizator pri dobavitelju. Dan pred posegom smo v operacijski sobi naredili simulacijo vseh postopkov, kjer je bilo treba preveriti vse nastavitve, vključno s položaji rentgenske naprave glede na operacijsko mizo in lego pacienta. Poleg tega smo morali določiti položaj kamer, da ne bi ovirale ekipe. Ker gre za dolg in zahteven poseg z vmesnim odmorom, je bilo treba uskladiti še logistiko dveh spremljevalnih ekip.

Ali lahko oceniš, kje smo mi in kje so Španci v smislu ortopedije?

V osnovi gre na področju protez in športne medicine za primerljiva sistema, čeprav delujeta na drugačnih osnovah. V Španiji so čakalne dobe krajše, saj se zdravstveni zavodi borijo za paciente in posledično denar, ki ga dobijo od zavarovalnic oziroma pacientov. Dostopnost je po tej plati večja, čeprav gre večinoma za privatne zdravstvene ustanove. Trimesečna čakalna doba za operacijo križnih vezi je v Španiji tako v javnem kot zasebnem sistemu nepredstavljiva. Tega ni! Po drugi plati so pri nas pacienti deležni bolj kakovostnih posegov. V Španiji se ne ukvarjajo z računalniškimi tehnologijami, saj so z vidika posega, ki ga plača zavarovalnica, predrage. Študij, ki bi potrdile prednosti tovrstnih tehnologij, še ni dovolj za sprejem višjih standardov zdravstvene oskrbe. Če gledam na vse skupaj z mikro nivoja oziroma naše bolnišnice, pa ni dvoma, da šteje OBV v marsikaterem pogledu v svetovni vrh. Redke bolnišnice dosegajo tako visok standard kot ga naša na področju sterilnosti, čistoče, organizacije, opreme, materialov in mikrolokacije.

Omenil si, da so španski kolegi naredili iz dogodka medijsko senzacijo. Je res, da so operacijo spremljale kar tri televizijske ekipe?

Dogodek kot tak je bil medijsko zelo dobro pokrit, udeležile so se ga številne novinarske hiše. Zgolj v operacijski dvorani so bili trije snemalci pa še fiksna kamera za prenos v posebno sobo. Že spisek gostov je bil takšen, da je zaradi znanih ortopedov privabil veliko predstavnikov sedme sile. Poleg tega so pozornost medijev pritegnila tudi znana imena pacientov (recimo primer teniškega asa Rafaela Nadala in drugih vrhunskih športnikov). To je bila hkrati priložnost za predstavitev različnih operacijskih posegov.

 

BONA VALETUDO MELIOR EST QUAM MAXIMAE DIVITIAE

BONA VALETUDO MELIOR EST QUAM MAXIMAE DIVITIAE

Zdravje je vredno več kakor največje bogastvo.

Aktualno

20.3.2024
Vivina akcija Moj zdravnik ima že dolgo zgodovino. Letos namreč z vašo pomočjo že 28. po vrsti iščemo zdravnice in zdravnike, ki kakorkoli pozitivno izstopajo iz povprečja in so drugačni od kolegov. Ne le zaradi svoje strokovnosti in odprtosti,...

(05) 6696 100

(05) 6696 100

Telefonska številka

(05) 6527 185

(05) 6527 185

Fax številka

Jadranska cesta 31

Jadranska cesta 31

6280 Ankaran, Slovenija

valdoltra@ob-valdoltra.si

E-poštni naslov